Intervista del dott. Tsoukalas - RAI3

Ο Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς μαζί με την Dr. Φρανσέσκα Μαρκόν, βιολόγο-διατροφολόγο, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του EINUM μίλησαν στο Ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι RAI για τα χρόνια και αυτοάνοσα νοσήματα και πως μπορούν να προληφθούν μέσω της διατροφής.
 

- Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς: Οι χρόνιες και αυτοάνοσες ασθένειες είναι το μεγάλο στοίχημα της ανθρωπότητας για αυτήν την περίοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 95% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από χρόνιες ασθένειες και το 30% αυτού του πληθυσμού υποφέρει από πέντε και περισσότερες ασθένειες.

Εκατό χρόνια πριν το μεγάλο πρόβλημα της ανθρωπότητας ήταν τα οξεία λοιμώδη νοσήματα. Το 60% της θνησιμότητας και της νοσηρότητας οφειλόταν σε οξέα λοιμώδη νοσήματα. Ενώ εκατό χρόνια αργότερα, το 2010, η θνησιμότητα οφείλεται κυρίως σε χρόνια νοσήματα.


Χρόνιες ασθένειες είναι αυτές που διαρκούν πάνω από 3 μήνες, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, προβλήματα του θυρεοειδούς. Η μεγαλύτερη ομάδα των χρόνιων ασθενειών είναι οι αυτοάνοσες ασθένειες.

Tα στοιχεία που αφορούν τη θνησιμότητα της Ιταλίας και της Ελλάδας το 2014 είναι παραπλήσια με αυτά που αφορούν και την υπόλοιπη Ευρώπη.


Στην αύξηση των επιπτώσεων των αυτοάνοσων ασθενειών από τη δεκαετία του '70 και μετά παρατηρούμε ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η κοιλιοκάκη, το άσθμα, ο διαβήτης τύπου 1, η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Όλες αυτές αφορούν ασθένειες όπου το ίδιο το σώμα επιτίθεται και καταστρέφει τους ιστούς του.

Με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 80% των αιτιών που προκαλούν τα χρόνια νοσήματα συνδέονται με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Το καλό σε αυτό είναι ότι μπορούμε να παρέμβουμε οι ίδιοι και να αλλάξουμε την πορεία της υγείας μας.



Σε έρευνα που διήρκησε 8 χρόνια και συμμετείχαν 24.000 άτομα έδειξε ότι όσοι άλλαξαν τρόπο ζωής και διατροφής, δηλαδή έκαναν σωματική άσκηση, έκοψαν το κάπνισμα και πρόσεχαν το βάρος και τη διατροφή τους, είχαν μία μείωση των επιπτώσεων των χρόνιων και αυτοάνοσων ασθενειών της τάξης του 80%. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό στοιχείο γιατί δείχνει ότι η υγεία μας εξαρτάται κυρίως από παράγοντες που μπορούμε να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι. 

Η Dr. Μαρκόν μπορεί να μας δώσει περισσότερα στοιχεία σχετικά με επιλογές που αφορούν αυτό το θέμα.

- Γιατρέ, τι μπορούμε να τρώμε για να είμαστε πιο υγιείς;

- Dr. Φρανσέσκα Μαρκόν: είναι σημαντικό να τρώμε πολλά λαχανικά, ενδεχομένως βιολογικά και βιοδυναμικά. Επίσης τα φρούτα, πρέπει μεν να καταναλώνονται αλλά σε μικρότερες ποσότητες συγκριτικά με τα λαχανικά. Δύο μερίδες φρούτου την ημέρα είναι ιδανικές για τους περισσότερους από εμάς.

Επίσης είναι πολύ σημαντική η πρόσληψη πρωτεϊνών και καλών λιπαρών. Από πρωτεΐνες μπορούμε να τρώμε αυγά, ενδεχομένως από κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής. Ψάρι καλής ποιότητας. Θα πρέπει να τρώμε λιπαρά ψάρια που περιέχουν Ω3 και φυσικά κρέας, κυρίως βιολογικής προέλευσης ή ακόμη καλύτερα, κρέας από ζώα ελευθέρας βοσκής. 


Σημαντική είναι και η πρόσληψη ωφέλιμων λιπαρών, τα οποία είχαν δαιμονοποιηθεί κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, και είναι ζωτικής σημασίας στην υγιή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Πρέπει να διαχωρίσουμε τα λιπαρά καθώς έχουμε τα φυτικά και τα ζωικά λιπαρά. 

Από φυτικά λιπαρά μπορούμε να φάμε ξηρούς καρπούς, καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, ελιές και παρθένο ελαιόλαδο που βρίσκουμε σε εξαιρετική ποιότητα στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Λιπαρά που βρίσκονται στο αβοκάντο και στην καρύδα είναι επίσης θρεπτικά και ωφέλιμα.

Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η πρόσληψη νερού, που συχνά είναι χαμηλή. Θα πρέπει να πίνουμε περί τα 2 λίτρα νερού την ημέρα, ίσως λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο ανά περίπτωση, ανάλογα με το βάρος και την σωματική δραστηριότητα.

- Η ζάχαρη; Κάνει καλό ή κακό;

- Dr. Φρανσέσκα Μαρκόν: Η ζάχαρη κάνει κακό! Η ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι και οι
 τροφές που έχουν υποστεί υψηλό βαθμό επεξεργασίας πρέπει να αποφεύγονται. Τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής ή τα προμαγειρεμένα φαγητά πρέπει κατηγορηματικά να τα αποφεύγουμε γιατί έχουν χαμηλή θρεπτική αξία, πολλές θερμίδες, κακά λιπαρά (transfat) και προκαλούν βλάβες στην υγεία μας.
 

Στην Υγειά Σας!    



Εχετε αποριες σχετικα με την Μεταβολομικη Μεθοδο Ιατρικης; Επικοινωνήστε μαζί μας