Η προσεγγιση μας
 
Θεραπεύοντας την Αιτία 

Η προσέγγισή μας είναι αιτιολογική, χρησιμοποιούμε προηγμένες διαγνωστικές αναλύσεις σε μοριακό και γενετικό επίπεδο με στόχο να εντοπίσουμε τα ακριβή αίτια κάθε προβλήματος υγείας.

Οι ασθενείς που απευθύνονται στην κλινική μας επιζητούν κυρίως να εντοπίσουν την πραγματική αιτία του προβλήματος τους και να μάθουν τι μπορούν να κάνουν για να βελτιώσουν την υγεία τους. Αντιμετωπίζουμε κυρίως περιστατικά από τις εξής κατηγορίες:

Αυτοάνοσα Νοσήματα όπως η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος του Chron, η σκλήρυνση κατά πλάκας, νοσήματα του θυρεοειδούς, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η σκληροδερμία, ο ερυθηματώδης λύκος, ή η ψωρίαση.

Χρόνια Προβλήματα Υγείας: όπως ο διαβήτης, η χοληστερίνη, η υπέρταση, ο καρκίνος, οι γαστρεντερικές διαταραχές, το ευερέθιστο έντερο, η χρόνια γαστρίτιδα, τα καρδιολογικά νοσήματα, η οστεοαρθρίτιδα. 

Πρόληψη με στόχο την ανάκτηση της ενέργειας και ζωτικότητας του οργανισμού, την προστασία του οργανισμού από την πρόωρη γήρανση, την διατήρηση φυσιολογικού βάρους. Οι μεταβολομικές αναλύσεις μπορούν να εντοπίσουν διαταραχές σε μοριακό επίπεδο χρόνια πριν την εμφάνιση νόσου. 

Χρησιμοποιούμε μεθόδους και εξειδικευμένες αναλύσεις υψηλής ακρίβειας που εφαρμόζονται συνδυαστικά μόνο στην κλινική μας και συγκεκριμένα:
 
Metabolomic Analysis®

Μεταβολομικές αναλύσεις αίματος και ούρων: αποτυπώνουν την ακριβή κατάσταση της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού και μπορούν να καθοδηγήσουν στην αιτιολογική θεραπεία και βελτίωση της υγείας.

Οι μεταβολομικές αναλύσεις είναι η πιο ακριβής μέθοδος αξιολόγησης της υγείας σήμερα. (Harvard Mag). 

Εντοπίζονται στοιχεί; που αφορούν:
  • τις φλεγμονές
  • τις ελλείψεις σε μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, βιταμίνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
  • την ικανότητα του οργανισμού να παράγει ενέργεια (μιτοχονδριακή λειτουργία)
  • την λειτουργία του νευρικού συστήματος
  • την τοξική επιβάρυνση του οργανισμού 
  • την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού
  • το εντερικό μικροβίωμα 
  • το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων
και επιπρόσθετους δείκτες που εστιάζουν στην απόκλιση του οργανισμού από τη φυσιολογική λειτουργία σε κυτταρικό επίπεδο.

H εξέταση Metabolomic Analysis® διενεργείται σε δείγμα αίματος και ούρων και πραγματοποιείται στην Ελλάδα σε ένα από τα πέντε διεθνή εργαστήρια με τις υψηλότερες τεχνικές προδιαγραφές, με πιστοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Έρευνας και Διάγνωσης Συγγενών και Μεταβολικών Νοσημάτων (ERNDIM, πρόκειται για τον επιστημονικό οργανισμό με τα υψηλότερα εργαστηριακά πρότυπα παγκοσμίως) και του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ Ανάλυση Τελομερών 

Η ανακάλυψη των μηχανισμών της γήρανσης και ο ρόλος των τελομερών είναι ένα επίτευγμα της σύγχρονης ιατρικής που βραβεύτηκε με βραβείο Νόμπελ της Ιατρικής το 2009.

Το μήκος των τελομερών (άκρα των χρωμοσωμάτων, βλ. εικόνα) καθορίζει τον ρυθμό της γήρανσης. Μακριά τελομερή συνδέονται με αυξημένη διάρκεια ζωής, καλύτερη υγεία και μειωμένη επίπτωση καρδιοπαθειών και καρκίνου.  

Η μέτρηση του μήκους των τελομερών (ακραία τμήματα των χρωμοσωμάτων) σε κάθε οργανισμό και σε κάθε χρωμόσωμα ξεχωριστά (184 τελομερή) προσδιορίζει την βιολογική ηλικία έναντι της χρονολογικής.

Η εξέταση διενεργείται στις κλινικές μας, σε αποκλειστική συνεργασία με ένα από τα σημαντικότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας. 

Στοχευμένες παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, στη διατροφή, η κάλυψη ελλείψεων σε βιταμίνες και στοιχεία, η κατάλληλη άσκηση και η χορήγηση φυσικών ουσιών που ενεργοποιούν τους κυτταρικούς μηχανισμούς επιδιόρθωσης μπορούν να μειώσουν ή και να αναστρέψουν την απώλεια του μήκους των μικρών τελομερών.

 
Αποτελέσματα εξετάσεων & αγωγή

Η αγωγή για την επαναφορά της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού διαμορφώνεται ανάλογα με τις ελλείψεις, δυσλειτουργίες, τις ανισορροπίες και ανάγκες του οργανισμού που εντοπίστηκαν μέσα από τις μεταβολομικές εξετάσεις ή και εξετάσεις τελομερών. Περιλαμβάνει, παράλληλα με την συμπτωματική αγωγή που ενδεχομένως ακολουθείται ήδη από τον ασθενή, χορήγηση ειδικών συμπληρωμάτων, βιταμινών, ιχνοστοιχείων, αμινοξέων και ειδική διατροφή.

H διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία, η αποκατάσταση του μεταβολισμού και η ρύθμιση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα μπορούν να αλλάξουν ριζικά την πορεία της νόσου και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η σταδιακή αποκατάσταση των παραπάνω παραγόντων επιφέρει μια σταθερή βελτίωση της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού αντί μια βαθμιαία επιδείνωση, γιατί το σώμα είναι γενετικά προγραμματισμένο να είναι υγιές.

 
Συχνές Ερωτήσεις

Πρώτη και Δεύτερη Επίσκεψη 

Κατά την πρώτη σας επίσκεψη εξετάζεστε από έναν από τους εξειδικευμένους γιατρούς των κλινικών. Λαμβάνεται το πλήρες ιατρικό ιστορικό σας και πραγματοποιείται λήψη δείγματος αίματος και ούρων. Την ίδια μέρα, κλινική διατροφολόγος λαμβάνει το διατροφικό ιστορικό και καταγράφει στοιχεία που αφορούν στον τρόπο ζωής σας. Αυτά είναι ζωτικά δεδομένα για την αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας σας σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Η συνολική διάρκεια της πρώτης επίσκεψης είναι περίπου μιάμισης ώρας.

Η δεύτερη σας επίσκεψη προγραμματίζεται μέσα σε δέκα ημέρες περίπου, ώστε να λάβετε τα αποτελέσματα των εξετάσεων καθώς και την αγωγή. 

Στη συνέχεια προγραμματίζεται επαναληπτική επίσκεψη σε 3 μήνες ή ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού.

Έχω κάποιο πρόβλημα υγείας και με παρακολουθεί ήδη γιατρός γι αυτό. Μπορώ να σας επισκεφτώ;

Ναι μπορείτε. Η αγωγή στοχεύει στην ενίσχυση του οργανισμού σας σε κυτταρικό επίπεδο και δεν επηρεάζει την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε. Αντιθέτως βελτιώνει την απόδοση και αποτελεσματικότητα της. 

Έχω ήδη τον δικό μου διατροφολόγο. Χρειάζεται να επισκεφτώ και τον διατροφολόγο της κλινικής σας;

Ναι. Η διατροφή είναι συνάρτηση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων που διενεργούμε και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αγωγής. 

Τι χρειάζεται να φέρω στο ραντεβού μου;

Μια λίστα με όλα τα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής που λαμβάνετε αυτήν την περίοδο. Εξετάσεις που κάνατε μέχρι 12 μήνες είναι χρήσιμες. 


Καλύπτει η ασφάλεια μου το κόστος;

Συχνά τα κόστη των εξετάσεων και της παρακολούθησης περιλαμβάνονται στις καλύψεις των ιδιωτικών ασφαλιστικών καλύψεων υγείας, είτε εν μέρη είτε συνολικά. Αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ασφαλιστική εταιρεία, το πρόγραμμα κάλυψης και την νόσο. Σε κάθε περίπτωση θα λάβετε ακριβή απόδειξη και ιατρικές βεβαιώσεις σχετικά με τις υπηρεσίες που λάβατε, ώστε να τις καταθέσετε στην ασφάλεια σας.
Εχετε αποριες σχετικα με την Μεταβολομικη Μεθοδο Ιατρικης; Επικοινωνήστε μαζί μας