Η Διορθωση των Ελλειψεων του Οργανισμου Συμβαλλει Σημαντικα στην Προληψη και στη Θεραπεια των Λοιμωξεων και Χρονιων Ασθενειων


Οι Βιταμίνες, τα Μεταλλικά Στοιχεία και άλλα Μικροθρεπτικά Συστατικά είναι Απαραίτητα στην Ομαλή Λειτουργία του Οργανισμού.
 
Η Διόρθωση των Ελλείψεων του Οργανισμού Συμβάλλει Σημαντικά στην Πρόληψη και στη Θεραπεία των Λοιμώξεων και Χρόνιων Ασθενειών
 

Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα νέας μελέτης, που δημοσιεύτηκε σε ένα από τα εγκυρότερα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως, για την επίδραση των βιταμινών και τον μικροθρεπτικών συστατικών στην ενίσχυση της υγείας. 
 

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς
 
Το τελευταίο διάστημα ένας σημαντικός αριθμός επιστημονικών ερευνών, ενισχύει σταθερά τη σπουδαιότητα της αποκατάστασης των ελλείψεων του οργανισμού και της διατήρησης υγειούς μεταβολικής κατάστασης, στην πρόληψη και στη θεραπεία λοιμώξεων και χρόνιων νοσημάτων. 
 
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ Nutrition and Public Health, επιβεβαιώνει ότι η διόρθωση των ελλείψεων σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, μαζί με την καλή μεταβολική υγεία, είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων και χρόνιων ασθενειών, όπως οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, τα χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα και οι δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος[1].   
 
Η έλλειψη ακόμη και ενός μικροθρεπτικού στοιχείου, μπορεί να μειώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και να αυξήσει την ευπάθεια σε λοιμώξεις.
 
Κάποιες ομάδες του πληθυσμού, είναι πιο πιθανόν να έχουν ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά, ενώ κάποια νοσήματα και θεραπευτικές πρακτικές επιβαρύνουν επιπλέον την κατάσταση, αυξάνοντας τον κίνδυνο νόσου και επιδεινώνοντας την πορεία της υγείας αυτών των ατόμων.
 
Η αποκατάσταση των ελλείψεων και η χορήγηση θεραπευτικών δόσεων βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο νόσου και να βελτιώσουν την πορεία της υγείας σε περιπτώσεις λοιμώξεων του αναπνευστικού, καθώς και χρόνιων νοσημάτων.  
 
Το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύει τον οργανισμό από παθογόνους μικροοργανισμούς (βακτήρια, ιούς, παράσιτα, μύκητες). Για να αντιμετωπίσει αυτό το ευρύ φάσμα απειλών, το ανοσοποιητικό σύστημα έχει εξελιχθεί ώστε να περιλαμβάνει μια πληθώρα ειδικών κυττάρων, μορίων και ειδικών λειτουργειών[2]. Είναι πάντα ενεργό, ανιχνεύει την παρουσία μικροοργανισμών και ενισχύει τη δραστηριότητα σε περίπτωση που ένα άτομο μολυνθεί από κάποιον παθογόνο μικροοργανισμό.
 
Η αυξημένη δραστηριότητα συνοδεύεται από αύξηση του ρυθμού των μεταβολικών διεργασιών, όπως η παραγωγή:


  • Λευκών αιμοσφαιρίων
     
  • Αντισωμάτων
     
  • Μορίων που έχουν αντιμικροβιακή δράση  (αντιβιοτικά πεπτίδια)
     
  • Μορίων που ρυθμίζουν τη φλεγμονή
     
  • Συστατικών που επιταχύνουν τις διαδικασίες επούλωσης των ιστών  

Συγκεκριμένες βιταμίνες (A, B6, B12, φολικό, C, D και E) και ιχνοστοιχεία (ψευδάργυρος, χαλκός, σελήνιο, σίδηρος, μαγνήσιο) έχει αποδειχθεί ότι έχουν βασικούς ρόλους στην υποστήριξη του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων, χρόνιων και αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης και ο καρκίνος[3].
 
Άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων αμινοξέων, λιπαρών οξέων, προβιοτικών και αντιοξειδωτικών, είναι επίσης σημαντικά.
 
Τα μικροθρεπτικά στοιχεία δρουν κυρίως με 3 μηχανισμούς:


  1. Ενισχύουν και εξισορροπούν τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.
     
  2. Ελέγχουν τη φλεγμονή.
     
  3. Συμμετέχουν στην παραγωγή των απαραίτητων κυττάρων, ορμονών και δομικών στοιχείων που χρειάζεται ο οργανισμός για να επανέλθει από μια κατάσταση νόσου.
 
Οι ελλείψεις σε μικροθρεπτικά στοιχεία και οι μεταβολικές διαταραχές είναι συνήθεις στις δυτικές χώρες, όπως:


  • Αντίσταση στην ινσουλίνη
     
  • Αλλοίωση της μικροβιακής χλωρίδας
     
  • Χρόνια φλεγμονή
     
  • Δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού 

Οι γιατροί θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό και θα πρέπει να το λαμβάνουν υπόψη τους κατά την αντιμετώπιση λοιμώξεων και χρόνιων νοσημάτων.



Εικόνα 1. Οι μεταβολικοί παράγοντες (ελλείψεις, διατροφή, υπέρταση, αυξημένα επίπεδα σακχάρου, παχυσαρκία, υπερλιπιδαιμία, αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.) είναι η πρώτη αιτία νόσου παγκοσμίως. F. Branca et. al. The BMJ 2019.

 
Στις περιπτώσεις που μπορεί να είναι δύσκολος ο έλεγχος, πρέπει να εξασφαλιστεί η κάλυψη των ασθενών για τα απαραίτητα στοιχεία, σύμφωνα με τις οδηγίες καλής πρακτικής.
 
Η διόρθωση διαπιστωμένων ελλείψεων μικροθρεπτικών συστατικών, ή σε ορισμένες περιπτώσεις των πιθανών ελλείψεων, μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της ανοσολογικής λειτουργίας και να μετριάσει τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού και COVID-19[1].
 
 
Ειδικές Εξετάσεις για τον Εντοπισμό των Ελλείψεων και των Μεταβολικών Διαταραχών
 
Αυτό που είναι σαφές, είναι ότι οι συνθήκες ανεπάρκειας θρεπτικών ουσιών επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και φυσιολογικών διαδικασιών του οργανισμού, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την ανάπτυξη νόσου.
 
Είναι σημαντικό ότι αυτές οι συνέπειες μπορούν να αντιστραφούν διορθώνοντας τις ανεπάρκειες. Έχει αποδειχθεί ότι η  επίτευξη επάρκειας μικροθρεπτικών συστατικών, παράλληλα με την προσοχή στη συνολική μεταβολική κατάσταση, παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία λοιμώξεων και χρόνιων ασθενειών[1][4][5].
 
Μέχρι και λίγα χρόνια πριν, η ακριβής καταγραφή των ελλείψεων σε κάθε άτομο ήταν ιδιαίτερα δύσκολη με τις κλασσικές μεθόδους μέτρησης. Έτσι η διόρθωση τους βασιζόταν σε γενικές οδηγίες. Τα τελευταία χρόνια είναι διαθέσιμες ειδικές εξετάσεις που μετράνε μικρά μόρια, που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού και καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές[6].  
 
Οι εξετάσεις μεταβολομικής είναι ένα επιπρόσθετο διαγνωστικό εργαλείο για τους γιατρούς. Καταγράφουν με ακρίβεια τις ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά και επιτρέπουν την άμεση διόρθωση τους με τη χορήγηση θεραπευτικών δόσεων[7][8]
 
Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι όλο και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού και η αποκατάσταση του μεταβολισμού μπορούν να αλλάξουν ριζικά την πορεία μεγάλου φάσματος ασθενειών ή να προλάβουν την εμφάνιση τους.
 
Η προσθήκη  επιπλέον εργαλείων στη διάθεση της σύγχρονης ιατρικής βοηθά τους γιατρούς και τους ασθενείς σε μια πιο σφαιρική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας. Παράλληλα με την καταστολή ενός παθογόνου παράγοντα, ιατρικές παρεμβάσεις ακριβείας, στοχεύουν στην καλύτερη δυνατή αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού.     
 


Βιβλιογραφία

 
[1] Dietary micronutrients in the wake of COVID-19: an appraisal of evidence with a focus on high-risk groups and preventative healthcare Shane McAuliffe et. al. BMJ, Nutrition, Prevention & Health. 18 June 2020.
[2] Nutrition, immunity and COVID-19. Philip C Calder. BMJ, Nutrition, Prevention & Health. 9 July, 2020.
[3] Metabolic profiling of organic and fatty acids in chronic and autoimmune diseases. Evangelia Sarandi, Dimitris Tsoukalas et. al. Advances in Clinical Chemistry. July 15, 2020. Elsevier Inc.
[4] Transforming the food system to fight non-communicable diseases. Francesco Branca et. al.  BMJ 2019.
[5] The Role of Nutrients in Reducing the Risk for Noncommunicable Diseases during Aging. Maaike J Bruins , Peter Van Dael , Manfred Eggersdorfer. Nutrients . 2019 Jan 4.
[6] Höller U , Bakker SJL , Düsterloh A , et al . Micronutrient status assessment in humans: current methods of analysis and future trends. TrAC Trends in Analytical Chemistry 2018.
[7] Tsoukalas, D. et al. Targeted Metabolomic Analysis of Serum Fatty Acids for the Prediction of Autoimmune Diseases. Front. Mol. Biosci. 6, 1–14 (2019).
[8] Metabolic Fingerprint of Chronic Obstructive Lung Diseases: A New Diagnostic Perspective Dimitris Tsoukalas, Evangelia Sarandi, Maria Thanasoula, Anca Oana Docea, Gerasimos Tsilimidos, Daniela Calina, and Aristides Tsatsakis. Metabolites. 26 November 2019


Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine
 

Εχετε αποριες σχετικα με την Μεταβολομικη Μεθοδο Ιατρικης; Επικοινωνήστε μαζί μας